torsdag 12 maj 2016

Självhjälp: Arbetsförmedlingen


Att komma igång med grunderna i ett arbetssökande kan vara besvärligt. Vad bör stå i ett CV? Hur gör man med LinkedIn? Varför bör jag inte skriva att jag är en "ambitiös lagspelare som gillar att ha många bollar i luften", när jag nu faktiskt är det?

Den här gången ska vi titta på Arbetsformedlingens Tips och Råd.

Översikt

Sidan är pedagogiskt uppdelad i nio aktiviteter inom jobbsökningen - från CV till Anställningsavtal. Varje aktivitet har en kort rubrik, en sammanfattning och en länk så att man snabbt hittar det man behöver veta. 


Allmänt om aktivitetssidorna

Aktivitetssidorna innehåller generellt sett överskådliga handfasta tips. Texterna är ganska korta och konkreta.  

Stora ikoner eller siffror guidar och  kompletterar texterna bredvid. 

I stället för texter i punktform, har man använt underrubriker i nedfällbara menyer. 


CV, Personligt Brev och Jobbintervju

Överst på dessa sidor har man lagt in YouTube-klipp med en arbetsförmedlare som förklarar vad man behöver veta om varje område. Klippen är mellan 1-2 minuter långa. 

Sidorna innehåller även podcast-klipp som går djupare i ämnena. Podcasten tar upp tankar och ämnen som man själv funderat kring - till exempel om det personliga brevet ska vara särskilt personligt?

Under sidorna "CV" och "Personligt Brev" kan man dessutom ladda hem grundmallar ifall man behöver inspiration.

Slutligen finns det längst ner en länk till seminarier som man kan gå på. 


Webbinarier 

Som ett seminarium fast på nätet. Här kan du anmäla dig till intressanta föreläsningar och se dem direkt på datorn. Dessutom kan du ställa frågor direkt via en chatt. 


Sociala medier

Överst på sidan finns YouTube-klipp om hur du söker jobb på LinkedIn och Facebook. 

Texterna handlar lite översiktligt om hur du använder Twitter, LinkedIn, Facebook och blogg-verktyg i din arbetssökning. 


Referenser, Lön och förmåner, Anställningsformer och Anställningsavtal

Dessa sidor innehåller korta texter, nästan som långa punktlistor, som snabbt går igenom vad man behöver tänka på.


Personlig summering

Arbetsförmedlingens Tips och Råd upplevs mer som en snabbare introduktion av varje aktivitet än djupare analys. Den känns lite statisk, mest för att det inte finns någon blogg eller nyhetsdel på sidorna. 

Tipsen är inte speciellt nydanande utan håller samma standard som många andra sidor. Visst förstår jag att det inte är bra med en festbild på CV:t, men någonstans borde det finnas tips som sticker ut och mindre "industristandard".



Med tanke på att Arbetsförmedlingen är en så väl etablerad myndighet borde de ha ett hur mycket material som helst att ösa ur. Tyvärr känns det som att man inte har vågat satsa fullt ut, utan man har nöjt sig med en enkel översikt. Inte ens YouTube-klippen eller podcasten ger ett mervärde. 
Filmerna på "CV", "Personligt Brev" och "Jobbintervju" innehåller visserligen bra tips, men produktionen är undermålig och känns väldigt amatörmässigt gjorda. 
Podcasten är visserligen bättre producerade, men för att det behövs ett jämt flöde av nya avsnitt om det ska bli intressant. 

Kort sagt - Arbetsförmedligen har inte lyckats med sitt jobb att sälja sig som "Top Dog" inom arbetssökarfrågor. 

Det som med nöd och näppe räddar Arbetsförmedlingen är Webbinaren. Inte bara det att de är gratis - det är faktiskt helt briljant genomtänkt att alla kan ta del av en uppsjö seminarier hemma vid sin dator. Mer av detta och Arbetsförmedlingen får en "Source to go".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar